Romantikkens sprog

Foredrag ved lektor Katrine Frøkjær Baunvig

Onsdag den 16. januar kl. 19.30

Hvor kommer drømmen om den eneste ene fra - og hvordan har den det i dag? Hvordan har den forandret sig gennem tiden? Og hvilken rolle spillede Romantikken for udbredelsen af ideen?

Det er nogle af de spørgsmål, Katrine Frøkjær Baunvig, ph.d., fjerdegenerationsfraskilt og selverklæret håbefuld romantiker sætter sig for at finde svar på i dette foredrag. Fra begyndelsen af vores tidsregning og frem til nu sporer hun drømmen om den store kærlighed i dens mange forskellige udtryk. Gennem sin egen familiehistorie, religion, litteratur, film, reklamer og genstande finder hun tegn på menneskets evige ønske om at føle noget stærkt. Og på håbet om at finde en højere mening med livet, som nogle gange – men ikke altid – kan fremkaldes i samværet med ét bestemt andet menneske.

Foredraget bygger på Katrine Frøkjær Baunvigs seneste bog Den eneste ene. Bogen er frugt af hendes kulturhistoriske forskning og den er en kærlighedserklæring til håbet, til romantiske følelser, til fællesskabet og til drømmen om at være noget for nogen.

 

Katrine Frøkjær Baunvig er religionshistoriker med stor interesse for teorier om social sammenhængskraft - i religiøse, verdslige såvel som amourøse fællesskaber.

Hun har de seneste år arbejdet som lektor ved Religionsstudier på Syddansk Universitet, men er netop tiltrådt som lektor ved og leder af Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet.

 

 

Naturens sprog

Foredrag ved bioetiker, Ph.d. Mickey Gjerris

Onsdag den 6. februar kl. 19.30

Ingen tvivler på, at vi har brug for naturen til vores fysiske overlevelse. Mad, vand og luft skal alle have. Men ser vi kun naturen som en ressource, der kan opfylde vores fysiske behov, går vi glip af meget. For naturen kan også ses som et fællesskab vi er bundet til gennem millioner af års evolutionær udvikling. Et fællesskab, der giver vores sind og sjæl oplevelser, udfordringer og et hjem. Foredraget vil diskutere forskellige natursyn og søge at vise, hvad der kan ske, hvis vi begynder at forstå mennesket som en del af et større fællesskab i stedet for verdens selvkronede konge.