Videoandagt til langfredag

Langfredag den 10. april 2020 ved Eva Tøjner Götke

Det er som om der kører to spor på én gang. Vi lever lige nu i en stor krise, hvis konsekvenser ingen kender. Økonomiske konsekvenser. Menneskelige konsekvenser. Det er fuldstændig uoverskueligt og bekymrende.

Samtidig har vi oplevet de smukkeste forårsdage. Solen har fået overtaget. Vi vågner om morgenen til fuglesang. Det er som det skal være. Det er forår. Og træernes knopper kan næsten ikke vente med at springe ud.

Det er to spor. Og sådan oplever man også, når man mister. Vi kan holde begravelse og stå det værste igennem, samtidig med at lyset skinner på os, og anemonerne blomstrer igen igen, som om intet var hændt.

Sådan var det vel også i Jerusalem den dag – den længste af dem alle. Det var en smuk dag. Solen brændte. Byen lå flot dér på toppen. Rigtigt påskevejr. Mange var kommet langvejs fra for at fejre påske. Festivalstemning.

Og samtidigt skete der det mest forfærdelige. En mand bliver dømt uskyldigt til døden. Og han gør ikke modstand. Han tager det på sig. Skylden og korset, slagene og ydmygelsen. Sveden hagler fra ham. Solen skinner. Han tørster. De rækker ham eddike.

En langsom død. Og han giver sig hen. Til den død, der skulle være hans. Døden på et kors. Uskyldigt dømt. Svigtet af dem, der før havde været hans venner.

Det gav ingen mening for dem. Det hang ikke sammen – de to spor: Guds egen søn, himlens kongesøn, ophøjetheden, det guddommelige, urørligheden - og så denne ydmygelse og smerte og død – som vi kender alt for godt, lidelsen, al den menneskelige lidelse og afmagt.

Var det ikke meningen, at han skulle tage den fra os?

Langfredag – Jesu død på korset – binder de to spor sammen: Gud er med i ethvert menneskes lidelse, tilstede, med-lidende – alle dem, som vi svigter og forråder - og samtidig lader Gud sin nåde flyde ned over os, som om intet var hændt - den nåde, som er, og som ikke vakler, fuld af tilgivelse.

Det er korsets gåde. At den mest grusomme død kan blive en gave til os, som åbenbarer den dybe sammenhæng. Vi skal ikke forsøge at forstå. Vi skal bede Gud forbarme sig over os og leve. Amen.

Langfredagsbøn

Vor Herre

Du har gjort det brudte helt for os.

Du elsker Gud i os mennesker.

 

Giv os at leve på det – i et liv med dig.

Giv os tro, så vi vender os mod dig.

-         Hengivende og i forsoning med hinanden.

-         Fordi kærlighed er så grundlæggende for menneskeligt fællesskab.

 

Du har gjort det for os.

-         Dette enkle, der fortæller os, hvad det vil sige at være et menneske med dig som Herre.

Lad ikke frygt og bekymring styre os, men lade os leve på den tillid, der lægger andre menneskers liv i vore hænder.

 

Lær os at lægge alt det fra os, vi kan gøre hinanden til ofre med.

Vær med os og hold ud med os, når vi ikke kan se dit lys i mørket.

Det beder vi om. Amen

 

Giv os håb, når vi anfægtes og fortvivler.

Ja, send os ud i verden i tro på, at du sejrer på korset.

 

Af Per Lysgård Madsen

Langfredagssalmer

192 Hil dig frelser og forsoner

193 O hoved, højt forhånet

202 Som et stille offerlam

217 Min Jesus, lad mit hjerte få